Thursday, May 28, 2009

KAUM TAMIL TUNTUT SEBUAH NEGARA. DI MANA...? DI MALAYSIA....?

Tamil: Ada Bangsa, Tiada Negara.

Malaysia: Ada Negara, Tiada Bangsa!

Dalam akhbar Sunday Times semalam, Dato Seri Samy Vellu, presiden MIC mendesak Malaysia tidak menyokong deraf resolusi Sri Lanka supaya anggota Bangsa-Bangsa Bersatu tidak mencampuri urusan dalaman Sri Lanka.Menurutnya, dia akan menulis surat kepada Dato Seri Najib supaya Malaysia tidak menyokong resolusi itu. Presiden MIC itu meminta negara menghormati perasaan 1.4 juta kaum kaum Tamil daripada 1.8 juta kaum India dalam negara ini.Dia mendakwa tentera Sri Lanka telah melakukan genocide keatas orang awam Tamil dalam usaha memburu gerila LTTE.

Sebuah tribunal perang seharusnya ditubuhkan menyiasat mereka yang bertanggungjawab.Saya berpendapat bantahan Samy Vellu terhadap Sri Lanka bukan kerana isu kemanusiaan. Sokongan itu semata-mata kerana satu sebab iaitu mereka dari suku bangsa yang sama iaitu bangsa Tamil. Persoalannya jika Samy Vellu bersimpati dengan nasib kaum Tamil dan LTTE di Sri Lanka, apakah sentimen Samy Vellu terhadap perjuangan kaum Tamil dalam HINDRAFF? Siapa dalang sebenar HINDRAFF sehingga begitu berani dan kurang ajar? Saya serahkan kepada pembaca untuk membuat penilaian sendiri.

Tetapi artikel ini mengarah pembaca untuk memahami tulisan saya yang lalu iaitu “Konsep Negara Bangsa. Apa itu 1Malaysia?”Bangsa Tamil adalah bangsa minoriti (30%) di Sri Lanka yang majoritinya masyarakat Sinahalese. Semasa pendudukan Inggeris, kaum Tamil diberi jawatan penting kerajaan Inggeris, tetapi selepas Ceylon nama asal Sri Lanka merdeka kaum Sinahalese telah meminggirkankan kaum Tamil. Perjuangan LTTE adalah untuk mengujudkan sebuah negara baru untuk bangsa Tamil di Sri Lanka. Pernah pada satu ketika, sewaktu kerajaan Sri Lanka lemah, LTTE menawan satu pertiga daripada Sri Lanka.

Perjuangan kaum Tamil di Sri Lanka samalah seperti perjuangan bangsa Kurdish di sempadan Iraq,Iran dan Turki. Bangsa Kurdish menuntut sebuah negara untuk bangsa mereka.Tamil dan Kurdish adalah bangsa (nations) yang tidak mempunyai negara(state) tetapi Malaysia mempunyai negara tetapi tidak mempunyai bangsa. Janganlah terkejut jika bangsa Tamil disatu masa akan datang akan menuntut sebuah negara sendiri di negara Malaysia kerana sentiment kebangsaan mereka masih terhadap bangsa Tamil bukan terhadap negara Malaysia.

Kaum Tamil salahkan Inggeris kerana membawa mereka masuk ke Malaysia dan mereka menjadi minority. Begitu juga halnya yang berlaku di Sri Lanka kerana Inggeris yang membawa bangsa Tamil masuk ke Sri Lanka.Berjayakah konsep 1Malaysia dengan sentiment kaum Tamil begitu? Bagaimana dengan kaum-kaum imigran lain seperti kaum Cina yang menuntut hak mereka melalui politik?

Fikir-fikirkanlah....!!!

No comments: