Saturday, January 29, 2011

Antara Cikgu Mala dan Tok Ai.. anda nilaikanlah..

Antara Cikgu Mala dan Tok Ai.. anda nilaikanlah..


Ini adalah wawancara yang telah dilakukan oleh mStar dengan kedua-dua Calon yang bertanding dalam PRK Tenang, semua soalan yang sama telah diajukan terhadap calon-calon itu tetapi dimasa dan tempat yang berbeza bagaimanapun telah dijadikan satu artikel oleh Anak Sungai Derhaka.

Jawapan yang diberikan jelas mencerminkan keperibadian calon yang sebenar.. jawapan mereka menunjukkan kepada kita siap yang dekat dengan masyarakat dan siapa yang lebih suka bergaul dengan golongan elit, siapa yang dekat dengan Islam dan siapa pula tidak..


Sebelum diangkat sebagai calon, Normala tidak begitu dikenali ramai. Lebih dikenali dengan panggilan Cikgu Mala, Ketua Muslimat PAS Kawasan Labis ini bagaimanapun tidak lokek bercerita mengenai perkara yang disukainya.

Begitu juga dengan Walaupun sudah biasa bertemu dengan orang ramai ketika memegang jawatan sebagai Penolong Pegawai Daerah Rengit sebelum ini, bapa kepada tiga cahaya mata ini mengakui tugas sebagai pegawai kerajaan dan menjadi ahli politik adalah dua perkara yang berbeza.

Biarpun beliau nampak keletihan setelah empat hari berkempen namun Mohd Azhar yang lebih dikenali dengan panggilan ‘Tok Ai’ ini juga tidak lokek bercerita mengenai perkara yang disukainya dengan The Star dan mStar Online.

Temu bual dengan Cikgu Mala telah diadakan di Markas PAS Labis baru-baru ini.manakala temubual dengan Tok Ai pula diadakan di rumahnya, di pekan Labis baru-baru ini.

Mstar: Adakah anda mempunyai blog atau akaun laman web sosial seperti Facebook?

Cikgu Mala: Saya ada laman blog dan akaun Facebook. Saya akan menghabiskan masa sekurang-kurangnya setengah jam untuk mengemaskini medium online ini. Kedua-duanya saya gunakan untuk berkomunikasi dengan masyarakat mengenai pandangan serta masalah mereka.

Tok Ai: Saya tidak mempunyai blog, tetapi saya mempunyai akaun Facebook untuk berhubung dengan rakan-rakan saya sejak enam bulan yang lalu.


Mstar: Adakah anda meminati apa-apa cabang seni?

Cikgu Mala: Saya tidak pernah belajar bermain apa-apa alat muzik tetapi saya suka dengar muzik nasyid kerana melodi dan liriknya memberi ketenangan kepada saya. Kumpulan nasyid yang saya gemari ialah, In Team dan Hijjaz.

Tok Ai: Kalau menari dengan main alat muzik rasanya tak ada. Tapi kalau menyanyi adalah, saya suka karaoke. Saya suka dengan muzik R&B.


Mstar: Adakah anda suka menonton wayang?

Cikgu Mala: Saya bukan kaki tengok wayang dan saya tak ada filem yang betul-betul saya minati. Ini disebabkan tugas saya sebagai seorang ibu dan sibuk dengan aktiviti parti menyebabkan saya tidak mempunyai masa untuk menonton wayang.

Tok Ai: Kadang-kadang, saya suka menonton filem aksi terutamanya Die Hard 3, End of Days dan 2012.


Mstar: Anda suka membaca? Buku apa yang anda gemari? :

Cikgu Mala: Saya suka baca buku agama dan perjuangan nasionalisme kerana di sini saya mendapat inspirasi untuk amalan kehidupan seharian.

Tok Ai: Majalah Asia Week, Civil War dan buku berkaitan politik seperti Kronologi Pentadbiran Presiden Amerika Syarikat, Obama.


Mstar: Makanan kesukaan anda?

Cikgu Mala: Saya suka makan nasi goreng kampung dan ikan siakap masak stim.

Tok Ai: Ikan baung masak lemak cili api.


Mstar: Apakah yang anda gemar lakukan pada waktu lapang?

Cikgu Mala: Saya suka membaca buku pada waktu lapang dan saya suka pergi sauna selepas melalui aktviti yang meletihkan. Namun disebabkan oleh jadual yang padat, saya hanya dapat tidur tiga jam sehari dan yang mengejutkan ini tidak langsung memenatkan saya kerana saya sentiasa teruja untuk berkhidmat kepada masyarakat.

Tok Ai: Saya suka melancong dengan keluarga pada masa lapang. Antara tempat yang pernah saya lawati, Sydney, England, Ireland, Russia, Dhaka, Scotland dan Beijing.


Mstar: Sukan apa yang anda gemari?

Cikgu Mala: Saya suka bermain bola jaring dan aktif di sekolah. Saya juga suka menyaksikan pelajar saya bermain bola jaring ketika saya menjadi guru.

Tok Ai: Saya suka main golf dengan kawan-kawan sekurang-kurangnya seminggu sekali.


Mstar: Adakah anda mempunyai nama samaran atau timbangan?

Cikgu Mala: Teman rapat dan ahli keluarga memanggil saya Nor tetapi sejak saya menjadi cikgu mereka panggil saya Cikgu Mala dan gelaran itu kekal hingga hari ini.

Tok Ai: Arwah ayah saya dulu Ketua Kampung. Ketika saya darjah lima, kawan-kawan dan orang kampung mula panggil saya, ‘Tok Ai’. Gelaran itu dipanggil kerana gabungan nama ayah sebagai ketua kampung, ‘Tok’ dan ‘Ai’ itu merujuk kepada saya sebagai anaknya. Sampai sekarang gelaran itu lekat pada saya.


Mstar: Bahasa yang anda kuasai?

Cikgu Mala: Selain Bahasa Malaysia. Saya boleh berbahasa Inggeris dan cakap bahasa Jawa. Selalunya saya lebih banyak bercakap dalam Bahasa Malaysia.

Tok Ai: Bahasa Melayu dan Inggeris.


Mstar: Anda mempunyai binatang peliharaan?

Cikgu Mala: Saya suka haiwan dan saya ada bela kucing namanya ‘Mickey’.

Tok Ai: Saya tak suka bela haiwan, tapi sejak anak saya suka bela sepasang kura-kura, ‘Lulu dan Lala’ saya jadi suka kepadanya.


Mstar: Siapakah idola anda?

Cikgu Mala: Idola saya, Nabi Muhammad SAW. Baginda sumber insipirasi kepada saya dan kegigihan, ketabahan serta kepayahan yang dihadapinya merupakan contoh kepada orang Islam.

Tok Ai: Bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad. Saya meminati gaya kepimpinan dan kebolehan beliau mentadbir negara selama lebih 21 tahun.


Mstar: Pelakon yang anda sukai?

Cikgu Mala: Saya suka P. Ramlee. Dia seorang legenda dan salah seorang artis tempatan yang paling berbakat kita pernah miliki.

Tok Ai: Kalau artis saya minat pelakon aksi, Steven Seagal.


Mstar: Perkara yang anda sukai tentang Malaysia?

Cikgu Mala: Kepelbagaian budaya, agama serta adat resam yang kita miliki. Kepelbagaian budaya dan masyarakat menjadikan Malaysia sebuah negara yang istimewa dan unik untuk dikunjungi.

Tok Ai: Saya suka tempat-tempat pelancongan menarik yang ada di Malaysia terutamanya taman negara, air terjun, pulau-pulau cantik seperti Pulau Langkawi.


Mstar: Perkara yang anda tidak suka tentang Malaysia pula?

Cikgu Mala: Satu faktor yang saya tidak suka tentang Malaysia ialah kita masih belum mempratikkan nilai demokrasi sebenar. Banyak yang masih boleh diperbaiki lagi dan kita sudah pasti akan bergerak ke arahnya.

Tok Ai: Sikap pentingkan diri sendiri terutamanya ketika memandu. Kalau di bandar kadang-kadangnya orangnya tidak peramah dan sombong.

Biodata Calon PAS
Nama: Normala Sudirman,38.
Suami: Maarof Abdul Mutalib
Anak: Nur Hasanatul Fadillah 13, Muhammad Aiman Zulhakim 11 dan Muhammad Irfan Mukhlis, 8.
Ayah: Sudirman Suratman
Ibu: Mukmini Yahya
Kelulusan: Diploma Maktab Perguruan Tuanku Bainon Pulau Pinang.
Pekerjaan terakhir: Guru.
Jawatan dalam parti: Ketua Muslimat PAS Labis, Exco Pendidikan PAS pusat.
Pembabitan dalam pertubuhan kebajikan: Setiausaha Program Literasi dan Numerasi (LINUS) dan Pemulihan Kanak-Kanak Buta Huruf 3M, Penyelaras Program Pemulihan Khas dan Intervensi (PINCH), AJK Bimbingan dan Kaunseling, AJK Kantin Sekolah.

Biodata Calon UMNO/BN
Nama: Mohd Azhar Ibrahim, 39.
Isteri: Tuty Roshizana Tumin, 31.
Anak: Nur Aina Maisarah 6, Nur Arisha Najwa 3, Muhammad Haika 8 bulan.
Kelulusan: Diploma Pentadbiran Awam, Universiti Teknolongi Mara (UiTM) (1993), Ijazah Sains Politik Portsmouth United Kingdom (1996).
Pekerjaan terakhir: Penolong Pegawai Daerah Rengit, Batu Pahat.
Jawatan dalam parti: Bendahari Umno Bahagian Labis (2000-2008), Ketua Umno Cawangan Kampung Paya Merah.
Pembabitan dalam pertubuhan kebajikan: Ahli Jawatankuasa Yayasan Tenang (2000- kini), Pengerusi Belia 4B Labis (2001-2005), Setiausaha Jawatankuasa Mukim-mukim Dewan Undangan Negeri Rengit (2000-kini) dan Penasihat Pertubuhan Kebajikan Islam Cawangan Rengit (2006-kini).

No comments: