Monday, February 1, 2010

Kes Saiful: Mahkamah Syari`ah vs Mahkamah Sivil.

Monday, February 1, 2010
Latar belakang - Ada orang menasihatkan agar kita tidak bicang kes liwat saiful ini dan menyerahkannya pada pihak berkuasa mahkamah demi perpaduan.

Saya setuju tapi... Mahkamah mana? Mahkamah Sivil atau Mahkamah Syari`ah?

Fakta - 4 orang Doktor Pakar telah buat pemeriksaan atas saiful dan dapati tidak ada kesan apa2 memasuki duburnya (baca - dubur saiful masih "dara"). Maknanya tidak berlaku liwat seperti yang dilapurkan (walaupun saiful mengaku diliwat 9 kali). Ini membuktikan yang saiful telah berbohong dan melakukan fitnah. Berikutnya, sebuah lapuran telah dibuat di Mahkamah Syari`ah dan kes QAZAF telah difailkan atas saiful (Qazaf ialah menuduh orang zina atau liwat tanpa saksi).

Persoalan -
  • Mengapa Mahkamah Syari`ah tidak menjalankan siasatan atas saiful sedangkan kes Qazaf adalah dibawah bidang kuasanya?
  • Mengapa Mahkamah Syari`ah perlu menunggu keputusan dari Mahkamah Sivil?
  • Jika liwat tidak berlaku, maka kes apakah yang akan dibicarakan oleh Mahkamah Sivil?
  • Mengapa pihak pendakwa hingga kini enggan menyerahkan dokumen2 terlibat pada pihak peguam walaupun telah diarahkan oleh pihak mahkamah? (Antara dokumen yang dinafikan pada Anwar ialah kenyataan pengadu, Lapuran Dr Osman (Pusrawi), Lapuran pemilik kondo, Kenyataan 3 orang Pakar HKL, Nota ahli pakar kimia dan Lapuran perubatan).
Sebenarnya hanya ada satu jawapan. Tujuan utama kes ini adalah untuk menghumban Anwar semula kedalam penjara walaupun kes tidak ada (rujuk kes "liwat azizan" tahun 98 yang akhirnya dibuang pada tahun 2004 setelah 6 tahun Anwar merengkok dalam penjara). Untuk tujuan itu, mereka akan teruskan kes ini di Mahkamah Sivil walaupun hanya atas tuduhan "percubaan meliwat"... Amat jijik dan memalukan!

Bangkitlah rakyat Malaysia! Bangkitlah para ulamak, ilmuan intelek, para profesor, agamawan, cendikiawan malah bangkitlah wahai tiap yang masih punya hati, jiwa dan perasaan... Jangan biarkan marwah ilmu dan agama dipijak2 oleh mereka yang rakus dan jahat. Bangkitlah walau hanya dengan satu ayat...

Salam hormat.
Http://drbadrulamin.blogspot.com

No comments: