Friday, October 16, 2009

Durian kura-kura berbuah di pangkal pokok ..


KUCHING: Lazimnya durian berbunga, seterusnya berbuah di dahan pokok.
Bagaimanapun, pokok durian milik Siti Mawang dari Kampung Selanyau, Bekenu, Miri berbuah di pangkal pokok (seperti dalam gambar).

Cucu kepada Siti Mawang, Nasita Dollah, 28, berkata neneknya, Siti Mawang yang berasal dari Brunei Darussalam membawa benih pokok durian aneh itu dan menanamnya di kawasan rumah dan kebun mereka di apabila berpindah ke Kampung Selanyau lebih 80 tahun lalu.

Nasita yang bertugas di Hospital Umum Sarawak berkata datuknya Yahya Ahim pokok yang dikenali durian kura-kura itu mengeluarkan buah setiap tahun dan sentiasa dikunjungi penduduk untuk melihat sambil mengambil gambar buah aneh itu.

“Sejak kecil, saya telah melihat pokok durian itu mengeluarkan buah dan ia sering dikunjungi orang ramai yang datang untuk melihat sambil mengambil gambar buah durian aneh itu,” ujarnya sambil menunjukkan gambar pokok durian itu kepada penulis sewaktu ditemui baru-baru ini.

Mengenai ciri-ciri fizikal buah durian itu, katanya saiz buah itu adalah kira-kira sejengkal.
“Isinya pula berair dan manis… warnanya juga sama seperti buah durian biasa.
“Tetapi buah durian itu mengeluarkan bau yang agak berbeza dan pelik iaitu seperti bau kencing kura-kura,” tambahnya.

Nasita berkata ketika balik ke kampung untuk meraikan Hari Raya Aidilfitri bersama keluarga baru-baru ini, dia sempat merakam gambar pokok durian aneh itu.
Menurutnya, ketika gambar itu diambil buah durian itu berjumlah kira-kira 80 biji tetapi masih belum masak lagi.

Menurutnya, ramai orang datang untuk membeli buah itu tetapi neneknya hanya memberi sahaja kepada mereka.

Nasita berkata bagi keluarganya pokok durian itu sudah tidak aneh lagi kerana ia sentiasa berbuah setiap tahun walaupun berbeza daripada pokok durian lain.

SUMBER: The Borneo Post

No comments: